blog / 26. novembra 2023

Veseli december v zgodovinskih mestih

December je gotovo najočarljivejši mesec v letu. Je čas, ko pozabimo na vse manj prijetne stvari, ko poskušamo z najdražjimi preživeti čim več skupnih trenutkov in se veselimo novih izkušenj in vsega dobrega, kar nam bo prineslo novo leto.

Na praznike so se letos dobro pripravili tudi v naših zgodovinskih mestih. Vas zanima, kako? PPreberite spodnje vrstice in izberite praznovanje zase. V lepotah domiselno okrašenih ulic in bogati praznični ponudbi boste res uživali.

Brežice: Za vsakogar nekaj

Za vsakogar nekaj, bi lahko opisali program decembrskega dogajanja v Brežicah. 3. decembra ste vabljeni na praznični rokodelski sejem, ki ga Posavski muzej Brežice pripravlja že nekaj let – svoj prihod je napovedal tudi Dobri mož! Poiščite darilo za svoje najdražje med zanimivo ponudbo domačih rokodelcev in se udeležite katere od delavnic. 10. decembra ne zamudite izjemnega koncerta baročne glasbe, ki ga bo v Viteški dvorani izvedel ansambel Musica cubicularis, 30. decembra pa gala novoletnega koncerta s harfistko Mojco Zlobko Vajgl. V Brežicah boste lahko tudi silvestrovali na prostem.

.

Novo mesto: Praznično za vse generacije

V Novem mestu obljubljajo praznični utrip za vso družino. Praznično dogajanje se začne 5. decembra s prižigom lučk in miklavževanjem po starem – prikazom šeg in navad iz preteklosti. Kot nekoč boste lahko praznovali tudi 13. decembra, na prazniku luči, 23., 26. in tudi 30. decembra. Med 25. decembrom in 8. januarjem bodo potekale številne prireditve – od otroških predstav do koncertov z znanimi glasbenimi izvajalci. Otroci se bodo še posebej razveselili velikega drsališča na Glavnem trgu, odrasli pa bogate gostinske ponudbe. Ne zamudite tudi brezplačnega vodenega ogleda mesta, ta bo 23. decembra

 

Advent v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradcu bodo luči slavnostnim prižigom mestu praznično obleko nadele 1. decembra. Družine se podajte na poseben praznični potep po mestnem jedru, ki z okrašenim ambientom ustvarja praznično vzdušje. Posebna darilca boste imeli priložnost kupiti na božično-novoletnem sejmu 17. in 18. decembra. Ne spreglejte še praznično obarvanega sprehoda ob mestnem obzidju; če želite slišati zanimiva zgodovinska dejstva o mestu, vabljeni 17. decembra pred nekdanjo mestno hišo.. V novo leto bo najmlajše 30. decembra pospremil dedek Mraz, malce starejši pa boste novo leto lahko pričakali na Glavnem trgu. Pogram najdete tukaj.

Fantazima v Kopru 

Koper bo v praznično dogajanje vstopil 2. decembra in s Fantazimo sončno mesto popeljal v novo leto. Ta dan bo v bližini osrednjega prizorišča, Titovega trga, tudi Miklavžev sejem, v Taverni bo zaživelo drsališče, obiskali boste lahko tudi hiške s praznično gostinsko ponudbo. Konce tedna bodo obarvali glasbeni izvajalci, s katerimi boste vstopili tudi v novo leto, in predstave za otroke. Vsi, ki bi radi doživeli v praznično podobo odeto mesto, priporočamo adventne sprehode po mestu.

Miklavževanje v Šentjurju

V torek, 5. decembra, bo v Šentjurju živahno, pravljično in zabavno, saj se bo zgodil tradicionalni Miklavžev sejem, ko s stojnic zadiši po dobrotah. Na sejmu se boste lahko udeležili tudi kreativne delavnice izdelave prazničnih aranžmajev, peke penic in piškotov. Mmmm! Otroke bosta razveselila gledališka predstava in Miklavž. Dobimo se na šentjurskem Zgornjem trgu.

Umetniška Škofja Loka z izložbami domišljije

Staro mestno jedro Škofje Loke bo do 31. decembra obiskovalcem znova odprlo svoje izložbe domišljije. Na prodajnih razstavah na 16 različnih lokacijah mestnega jedra se bodo s svojimi izdelki predstavili umetniki, rokodelci, fotografi, ilustratorji, oblikovalci … Razstavna oz. prodajna mesta, ki jih letos bogatijo tudi delavnice, boste prepoznali po igrivih silhuetah na fasadah hiš in v izložbenih oknih, namen projekta pa je spodbuditi k ozaveščenim nakupom daril iz lokalnega okolja in podpori vrhunskim domačim ustvarjalcem. »Obdarujte z domišljijo!« vas vabi praznična Škofja Loka.

Praznične Slovenske Konjice

Decembrski sprehod po Slovenskih Konjicah bo praznično obarvan. Drsališče na Mestnem trgu in ogromna okrašena smreka bosta otroke razveseljevala vse od Miklavža pa do prihoda zadnjega dobrega moža, ko bodo zasvetile luči. Na predbožični večer bo konjiški potoček Ribnica na Starem trgu zasijal v soju prazničnih svečk. Praznične sprehode bodo v dnevih po božiču nadomestile vožnje z vlakcem Konjičanom. Od 26. do 30. decembra popoldan se bodo v mestu zgodili razni večerni koncerti, kinopredstave ter plesni nastopi in animacije za otroke, vrhunec bo silvestrovanje na prostem.

Slovenske Konjice

Živahno v središču Metlike

V Metliki vvas decembra vabijo v staro mestno jedro. Na Mestnem trgu bodo 1. decembra kot uvod v pestro dogajanje slavnostno prižgali luči. 12. decembra se bodo najmlajši učili peči slano pecivo, 14. decembra boste lahko izvedeli, kako se pletejo okrasni venčki. Ne zamudite še Večera penin na Metliškem gradu (15. december) in glasbenih koncertov v parku pred Metliškim gradom. Celoten program prireditev najdete na povezavi.

Pravljično Celje

Pravljično Celje bo med 2. in 31. decembrom postreglo z več kot 60 dogodki na osmih prizoriščih. K nakupu kreativnih daril vas bo vabila Zakladnica daril, izložbe trgovin se bodo spremenile v živa plesna prizorišča, Severni pol, Pravljična piškotarna in Pravljična dežela bodo očarali najmlajše obiskovalce, malo večje pa številni glasbeni dogodki. Posebnost bodo pop-up dogodki, eno-gastronomska doživetja. V prazničnem decembru obiščite še Stari grad Celje, kamor vas vabi vitez Parsifal s svojo pustolovščino s svetilkami in povabilom na prvi zimski srednjeveški dan v Sloveniji.



Advent v Kostanjevici na Krki

Na OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki gojijo soodgovornost do drugega, solidarnost in prostovoljstvo. Zato 30. novembra že devetnajstič pripravljajo dobrodelni predbožični sejem in koncert. Učenci in zaposleni izdelajo različne izdelke in pecivo in jih ponudijo na sejmu. Ves izkupiček je namenjen šolskemu skladu, iz katerega se namenijo sredstva za različne potrebe. 17. decembra ne zamudite obiska Božička – druženje poteka na Tamalem plac. Za pravljice nismo nikdar prestari, pa so prepričani  v Galeriji Božidar Jakac in kostanjeviški enoti Valvasorjeve knjižnice Krško, ki vas 19. decembra vabita na pravljično-ustvarjalno druženje za vse generacije. 20. decembra pa prirejata še poseben pravljični večer, namenjen odraslim.

Tržič: Praznične poti v osrčju Karavank

Osrednja pozornost bo v Tržiču namenjena posebnemu vodenemu doživetju z naslovom Nepozabni božič Jakoba Aljaža. Ravno v mestu šuštarjev je kaplan Aljaž namreč leta 1871 prvič zapel Sveto noč v slovenščini. V prazničnem času (med 25. decembrom in 6. januarjem) ne smete zamuditi ogleda znamenitih Tekčevih jaslic, ki jih je iz lesa domiselno in skrbno izdelal tržiški čevljar Jožef Ribnikar, njegovo dediščino pa ohranjajo in nadgrajujejo njegovi potomci. Lučke se bodo v Tržiču prižgale 5. decembra, ko bo mesto obiskal Miklavž, v Žiganji vasi pa lahko 22. in 23. decembra obiščete prireditev žive jaslice.

Zabavajte se v Črnomlju

Praznični mesec se bo v Črnomlju s tradicionalnim dogodkom Zabavaj se v mestu začel 2. decembra. Z dogodkom bodo oživili dogajanje v starem mestnem jedru. Na prazničnih stojnicah boste lahko preverili ponudbo pestrih izdelkov lokalnih ponudnikov, najmlajši si bodo lahko ogledali otroško predstavo s Piko Nogavičko, skupaj uživali v koncertu in slavnostno prižgali novoletne lučke. Otroci bodo pričakali in pozdravili Miklavža

Veselo v Kamnik

Tudi Kamnik se bo odel v tisoče lučk, ki bodo naznanile zanimivo praznično dogajanje v mestu. 1. decembra bodo otroci okrasili drevesca na Šutni, prižig lučk bo 4. decembra, kar spremlja tudi prihod Miklavža. Ne zamudite ognjenih plamenčkov v steklenih lončkih na Šutni (15. december) in koncertov na Glavnem trgu, kjer boste lahko ob ognjemetu pričakali novo leto. Prav posebno doživetje je tudi večerni obisk Arboretuma Volčji Potok, ki do 7. januarja navdušuje s praznično osvetlitvijo.

Ptujska pravljica

Ptujska pravljica se pričenja s prižigom lučk in bogatim dogajanjem za vse generacije. Najmlajše bodo razveselili program za otroke, nastopi pravljičnih likov ter nastopi otrok, starejši pa se bodo lahko prepustili druženju ob dobri glasbi, uživanju v kulinarični ponudbi ter programu številnih ustvarjalcev prazničnega utripa v mestu. Na Prazničnem sejmu bo mogoče izbirati med bogato ponudbo izvirnih daril ustvarjalcev, ki lahko služijo kot prisrčna darila. Na Pravljičnem Mestnem trgu bodo v novo leto že 31. decembra dopoldan prvi zakorakali najmlajši. Razigranemu otroškemu silvestrovanju, na katerem ne bo manjkalo odštevanja sekund in vzklikov veselja, bo sledilo tradicionalno silvestrovanje na prostem. Sprehodite se po praznično okrašenih ulicah Ptuja. Celoten program Ptujske pravljice najdete na povezavi.

Praznične Jesenice

Na Jesenicah vas k praznovanju vabijo različne lokacije. V začetku decembra bo v Kinu Železar najmlajše obiskal prvi dobri mož Miklavž, ki bo nato skupaj z otroki prižgal praznične luči. V soboto, 16. decembra, ne zamudite adventne tržnice na Koroški Beli, v ponedeljek, 18. decembra, pa božične pravljice z Gimnazijo Jesenice. Izpostavljamo še dva dogodka: novoletno pravljico na ledu v Podmežakli (28. decembra) in sprevod jeseniških športnikov z baklami po jeseniških ulicah (30. december). 

Pravljična Radovljica

Radovljica bo tudi letos ponudila paleto prazničnih dogodkov. Praznovanje bodo tradicionalno pričeli s prižigom prazničnih lučk ob glasbi in ulični prehrani Okusov Radol’ce. Veselo dogajanje na praznično okrašenem trgu se bo ob koncih tedna nadaljevalo preko celega meseca. Ne zamudite prazničnih sejmov, ustvarjalnih delavnic, decembrskih koncertov z ulično kulinariko, predstav in drugih zanimivih dogodkov – od Miklavževega sejma v Radovljiški graščini do brezplačne orientacijske dogodivščine za vso družino, imenovane Potep po prazničnem mestu.

Radovljica

Decembrske sladkosti v Piranu

Božični sejmi, praznične lučke, ki bodo ulice osvetlile 1. decembra, odličen glasbeni program … v Piranu se obeta pester december! Med 17. decembrom in 6. januarjem si v piranskih cerkvah oglejte praznične jaslice. Na odrskih deskah Avditorija Portorož in Tartinijevega gledališča v Piranu se bo zvrstil bogat gledališki in plesno-glasbeni program za vse okuse. V Piranu boste silvestrovali na Tartinijevem trgu.
Skočite še v bližnji Portorož, kamor se 26. decembra vrača Festival penin, ali pa v nekdanje skladišče soli Grando, ki se bo prelevilo v največje pokrito drsališče na prostem. Z istrskimi dobrotami, kot so fritule, in kuhanim vinom pa se boste lahko okrepčali v parku hotela Kempinski Palace, na božično-novoletnem sejmu, ki ponuja tudi izvirna darilca.

Božična vas v Ravnah na Koroškem

Na Ravnah na Koroškem letos vabijo v Pravljično oz. Božično vas v Grajskem parku. Lokalni ponudniki bodo prodajali svoje izdelke, otroci se bodo lahko fotografirali z Božičkom, predvideno je tudi drsališče

Izbrano v Idriji

V Idriji vas 1. decembra vabijo na slavnostni prižig lučk. Dan zatem se začne tradicionalni Barbarin sejem, posvečen sv. Barbari, zavetnici rudarjev, ki goduje 4. decembra. Na njem se predstavijo ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov. Ne zamudite brezplačnega ogleda razstave Zapisano v kamninah in iskanje skritega zaklada (18.-22. december) ter dogodkov, povezanih z znamenito idrijsko čipko, kot je zimska delavnica klekljanja (2. 12.) Otroke v mestu in na podeželju bosta obiskala decembrska dobra moža, v mesto pa se 29. decembra posebej pripelje dedek Mraz. Dogajanje v Idriji bo decembra resnično pestro.



Kranj: Pravo mesto za prešerni december

Veseli december se v Prešernovem mestu, kot se spodobi, začne na ta veseli dan kulture, na Prešernov rojstni dan, 3. decembra, ko v Kranju tudi prižgejo lučke. Pravljični gozdiček na Glavnem trgu, kjer bodo tudi vsi osrednji dogodki, je namenjen otrokom. Tam stoji foto hišica dedka Mraza in poštni nabiralnik, kamor otroci lahko oddajo pismo zanj. V starem mestnem jedru vas med sprehodom pozdravijo lesene skulpture cvetličarskega mojstra Matjaža Beguša, med njimi so tudi lesene jaslice v kanjonu reke Kokre. Lesene jaslice vas na ogled vabijo na vrt gradu Khislstein – izdelal jih je kranjski umetnik Miro Rismondo. V starem mestnem jedru, na Poštni ulici, od 3. do 31. decembra ne spreglejte tradicionalnega božično-novoletnega sejma, kjer se s svojimi izdelki predstavljajo lokalni umetniki in obrtniki.


Vas zanima dogajanje v slovenskih zgodovinskih mestih vse leto? Spremljajte naš koledar prireditev in poiščite pravšnjo zabavo zase.

Nazaj na vse prispevke